Tijdsaspecten, driedelig

Een driedelige muzikale structuur gedraagt zich als een vierdelige waaraan het laatste element ontbreekt. Hierdoor blijft de onderlinge hiërarchie ongewijzigd en ontstaat de typische swing, die het driedelige eigen is. Dit kan een maat zijn of een triool of een groepje van achtsten of zestienden in 3/8, 3/16, 6/8, 9/8, 12/8 enz. Een echt zuiver driedelige tijdindeling is zeldzaam. Een voorbeeld is: een Arietta van Joseph Haydn in 3/4 maat met in de begeleiding doorlopend triolen. Joseph Haydn Arietta Voorbeeld-1 Terug naar de hiërarchie in de driedelige structuren. Het eerste element is superieur aan het tweede en het derde en het derde  aan het tweede. De volgorde in belangrijkheid wordt dus: 1 -3- 2. Het nevenaccent op de derde eenheid leidt als het ware naar het accent op de eerste toe. Dit geeft de swing. Toch komt nog vaak het binaire principe naar voren. Zodra bv. 2 triolen achter elkaar komen is de eerste superieur aan de tweede, terwijl tegelijkertijd de hiërarchische structuur per triool intact blijft. Het gevaar is wel, dat ondergeschikte tonen in ritmisch metrische zin hun muzikale functie niet ten volle toebedeeld krijgen. Kijk hiervoor nog eens naar het Neuro-Motorisch-Studieprotocol. Ondergeschikt in de hiërarchie van de accenten is nog niet onbelangrijk en ondergeschikt in harmonische of anderszins muzikale betekenis.

Micca

Tijdsaspecten driedelig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s