Der Abend

Niet zo moeilijk, deze vocalise; de nadruk ligt op de tertsen, de omvang is een octaaf. Met de uitspraak van het Duits kun je niet snel overdrijven; elke klinker en medeklinker moeten volledig tot hun recht komen. Nu komen we aan een belangrijk punt: De stemhebbende medeklinkers! Deze hebben dus een toon en deze toon moet in de melodie meegenomen worden. Als voorbeeld nemen we het woord “Täumen”; de melodie geeft een dalende terts aan. De -r- komt na de toonloze -T- gewoon terecht respectievelijk op de -b-, de -a-, of de -g- afhankelijk van welke ligging je gebruikt. Met de -m- ligt het iets ingewikkelder; deze komt ook op respectievelijk de -b-, de -a- of de -g-; pas bij de -e- van het woord “Täum-e-n gaat de stem omlaag naar de volgende toon. Het is even wat werk om dit voor elkaar te krijgen, maar de teksten zijn zo beter te verstaan met uiteindelijk veel minder moeite. Je kunt oefenen met stemhebbende medeklinkers door een heel lied op zo’n medeklinker te zingen; neuriën is hier een voorbeeld van, maar ook op de -z-en de -r- kun je uitstekend “vocaliseren”.
Veel succes!

Micca

Der_Abend H

Der_Abend M

Der_Abend T

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s